تئوری قو سیاه چیست؟

تئوری قو سیاه یک رویداد غیرقابل پیش بینی است، فراتر از آن چیزی که معمولاً از یک موقعیت انتظار می رود و پیامدهای بالقوه شدیدی به همراه دارد.

تاریخچه تئوری قو سیاه:

نسیم نیکلاس طالب، استاد مالی، نویسنده و تاجر سابق وال استریت ایده تئوری قو سیاه را در سال ۲۰۰۱ مطرح کرد، زمانی که در سال ۲۰۰۷ یک کتاب کامل را در مورد این موضوع اختصاص داد، قبل از آنکه جهان دچار یک رویداد قو سیاه در قالب سقوط مالی سال ۲۰۰۸ شود، توجه را به خود جلب کرد.

اصطلاح قوی سیاه به داستانی اشاره دارد که غربی‌ها معتقد بودند همه قوها سفید هستند، فقط به این دلیل که تنها چیزی بود که تا به حال دیده بودند، تا زمانی که در استرالیا اولین قو سیاه پیدا شد.

سه ویژگی تئوری قو سیاه: 

  1. آنقدر نادر است که حتی احتمال وقوع آن ناشناخته است
  2. وقتی اتفاق می افتد تأثیر فاجعه باری دارد
  3. در گذشته به گونه ای توضیح داده می شود که گویی واقعاً قابل پیش بینی است

نمونه هایی از تئوری قو سیاه در گذشته:

سقوط بازار مسکن ایالات متحده در طول بحران مالی ۲۰۰۸ یکی از جدیدترین و شناخته شده ترین رویدادهای قو سیاه است. تأثیر سقوط فاجعه‌بار و جهانی که تنها تعداد کمی از افراد دور از دسترس قادر به پیش‌بینی وقوع آن بودند.

 مثال جدیدتر می توان به ظهور ویروس COVID-19 اشاره کرد که باعث ایجاد یک بیماری همه گیر جهانی در بهار ۲۰۲۰ شد و بازارها و اقتصادهای جهانی را در سراسر جهان مختل کرد.

هیچ محدودیتی در نحوه نمایش یک رویداد قو سیاه وجود ندارد. این می تواند هر چیزی از یک فاجعه طبیعی گرفته تا یک جنگ، یک سقوط مالی یا شیوع یک ویروس باشد. اما طبق گفته طالب که این نظریه را در مورد اینکه چگونه رویدادهای شدید و غافلگیرکننده می توانند نقش بزرگی در زندگی داشته باشند، سه ویژگی مشترک دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *